Barion Pixel

Japánba ki lehet jönni dolgozni és tanulni is!


Népszerű ország Japán. Sokan szeretik és érdeklődnek különleges, sokszínű kultúrája iránt, úgy tűnik mindenki tud találni benne valamit, ami megfogja az érdeklődését. Bárkivel is beszélgetek, amikor kiderül, hogy Japánban élek, tíz emberből kilenc biztosan érdeklődést mutat.

Egyre többen adják fejüket a japán nyelv tanulására kis hazánkban is, főleg a fiatalok körében népszerű. Sokaknak álma kiutazni egyszer, vagy kint tanulni, esetleg elnyerni egy ösztöndíjat. Ott vannak aztán, akik valamilyen japán művészetet vagy mesterséget szeretnének tanulni, mint például a harcművészetek, a kalligráfia, zen kertészet, esetleg a japán konyha. Vannak akik szívesen letelepednének, dolgoznának is, ha lenne rá lehetőségük. Vannak akiket japán barátjuk, vagy barátnője várna.

A legtöbb fiatalnak azonban mindez csak ábrándozás marad. Megfelelő információk és útmutatás hiányában, előbb utóbb letesznek róla. Ez érthető is, hiszen fogalmuk sincsen, hogyan kezdhetnének hozzá, senki nincs, aki ebben a témában segítséget nyújtana. Nem egy túl biztató adat az sem, miszerint a 2017-es évben, a Magyarország Japán Nagykövetsége által kiosztott ösztöndíjak száma mindössze hét darab volt! Összesen hét ember, egy tíz milliós országból. Beleszámolva a kutató ösztöndíjakat is. Nem tudom, ki hogyan gondolja, de számomra ez a szám roppant kevésnek hangzik. Egészen biztos vagyok benne, hogy több ezer, vagy tízezer fiatal van otthon is, akinek álma lenne kijutni Japánba.

Nyilván nem várhatjuk mástól, hogy helyettünk finanszírozza a költségeket. Abban sem lehetünk biztosak, hogy hosszú távon működne-e nekünk Japánban az élet. De tisztában kell lennünk a lehetőségekkel. Tudnunk kell, hogy lehetőségek vannak és rajtunk múlik, hogy élünk velünk vagy sem, megdolgozunk-e álmainkért, vagy sem.

Kilátás a Tokió Toronyból.

A helyzet nagyon sokat javult az évek alatt. Japánba egyre több külföldi fiatal érkezik az utóbbi időben, sokan tanulnak és/vagy dolgoznak idekint. Sőt, a japán kormány is próbálja a maga módján támogatni a lelkes önjelölteket. Egyre több információ angolul, egyre több szervezet, amely a külföldieket segíti.

 

Persze ettől még kétségei senkinek ne legyenek: Japán még nagyon japán, ahol rengeteg minden máshogyan működik. De kérdem én: nem pont ez a lényeg az egészben? Ha azt kapnánk amit bárhol kapunk, akkor nem kellene idáig jönni.

 

Mindenesetre én vallom azt, ha valaki csak néhány hónapot vagy egy évet is tölt idekint, garantáltan más emberként tér haza. Egy magyar fiatalra pedig különösen jó hatással lehet. Megtapasztalhatja milyen egy ország, ahol tényleg minden működik, jólét uralkodik és még életben maradtak olyan normák, amelyek náluk szinte már kihalni látszanak: illem, alázat, lojalitás, tartás. Sok mindent lehet a japánoktól tanulni, ha az ember nyitott szemmel jár és hajlandó egy kicsit félretenni erős nyugati beidegződéseit.

dolgozni japánbanélni japánbanjapán vízum