Barion Pixel

Így élnek a japánok: betekintés egy dizájner házába


Turistaként a világ egyik legjobb helye Japán. Másról sem hallunk, mint a gyönyörű szakura virágzásról, a lenyűgöző tájakról, helyszínekről, finom ételekről és különleges kultúráról. És ez így is van. Csakhogy a helyieknek érthető módon nem csak városnézésből áll az életük, dolgozni és lakni is kell valahol. Ezen a téren pedig már talán kevésbé fogjuk őket szerencsésnek tartani…

Egy új építésű, modern ház Kiotóban

Kiotó az egyik legdrágább város Japánban, ahol az ingatlanokat és földeket aranyárban hirdetik. A belváros illetve a hozzá közel eső részeken egy 60 m²-es telek ára durván 40 millió jen, azaz közel 120 millió forint közül mozog, és még nem raktak rá egy téglát sem. De így is akad rá vevő, hiszen valahol élni kell az embernek, ha már ide született, és az évszázadokon át öröklődő ingatlanok, valamint a város státusza miatt (a legnépszerűbb japán város) borzasztóan kevés az üresen álló földterület. Kiotó mit sem veszített értékéből az elmúlt ezer évben…

A helyi viszonyok, az irreális árak és az életstílus – miszerint a japánok minimális időt töltenek az otthonaikban – végül azt fogja eredményezni, hogy a nagy átlag meglehetősen szűkös otthonokban éli le az életét.

A ház előtt éppen a vállalat igazgatója fogadja az érdeklődőket. (A kép jól mutatja mennyire szűken is sorakoznak a házak egymás mellett.)

A most következő képek egy olyan házról készültek, amit a tulajdonos család egy évig látogathatóvá tett bárki számára. A lakberendező feleség és az ács férj, mindketten ugyan annál az építkezési vállalatnál dolgozva úgy döntöttek, hogy összekötik a kellemeset a hasznossal és megismertetik a cégüket saját munkájukon keresztül, az esetleges jövőbeli ügyfelekkel.

A 60 m²-es téglalap

Kiotóban teljesen máshogy épülnek fel a házak és rendeződnek az utcák, mint például Magyarország városaiban. A helyi szokás szerint egy jellegzetesen hosszú téglalap területre húzzák fel a házakat, épületeket, meglehetősen keskenyre hagyva a bejárati részt. A sajátos körülmények miatt egy négytagú család számára sem marad más út, mint hogy felfelé építkezzen.

A nappali.

Az itt látható ház ugyan mindössze 60 m²-es, de mivel két emelet is tartozik hozzá, így összesen 90 lesz benne a lakható tér. A legfelső szinten a két kicsi gyerek kapott egy szobácskát. A második emeleten egy kis dolgozószoba található (utcára néző kilátással), egy kis raktár helység, egy vécé, illetve az alsó szintre lenéző „kilátás”.

A képek balról jobbra haladva:  dolgozó szoba, gyerekszoba, hálószoba, fürdőszoba

A földszint, azaz a nappali és a konyha lesz a ház központja – itt fog zajlani ennek a japán családnak az élete – továbbá szintén ezen a szinten találjuk a fürdőszobát és a hálószobát is. Na és a kert? – kérdezhetnéd. Hát az sajnos a 120 millió forintos telekhez nem járt…

A belső építészet ahogy a képek is mutatják rendkívül letisztult, a világos fehér, bézs színek kiemelik a ház hangulatát, tágassá és világossá teszik, amit az emeleti, nyitott tér csak tovább fokoz. A rizspapírral bevont klasszikus japán tolóajtók, a gyönyörű fapadló és fából készült tárgyak, mint az asztal és a lebegő hatást keltő falépcső az üvegfallal, szempillantás alatt modernné és japanossá varázsolják az egész házat.

A másodikról lenézve, a kilátás valóban nagyon hangulatos.

Egy elegáns fából készült konyhaasztal.

Az irányítógombok.

Az emeleteket összekötő, rendkívül stílusos lépcső.

A nagy attrakció

A ház egyik nagy attrakciója a padláson helyet foglalt szuper-hipermodern központi légkondi rendszer, ami gyakorlatilag a teljes épületet tudja hűteni, fűteni, forgatni benne a levegőt. Számunkra magyaroknak ez talán annyira nem különleges, de a japánoknak, akik általában szobánként felszerelt légkondival élik az életüket és télen is ezzel fújatják a meleg levegőt (amitől soha nincs igazi hőérzete az embernek) annál inkább. Az új típusú rendszer ráadásul sokkal gazdaságosabb is, felezi, de akár harmadolhatja is a rezsit.

Így él tehát modern korunkban egy tehetősebb, középosztálybeli japán család Kiotó városában.

Neked hogy tetszik? Te laknál egy ilyen házban? 🙂 Kíváncsi vagyok a véleményedre, ha gondolod írj egy emailt! Ha pedig még nem tetted volna, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, amit a blog menüpontra kattintva és a főoldal alján is megtalálsz!

info@soltesz-japan.com

élni japánban