Barion Pixel

Rólam

TÖRTÉNETEM JAPÁNBAN

dióhéjban

AZ ELSŐ ÚT

Az ázsiai kultúra iránti rajongásom már gyermekkoromban elkezdődött, amit a harcművészetek és a japán nyelv, csakhamar pályára is állított. Főiskolás koromban (TKBF), huszonkét évesen utaztam ki először Japánba, ami az életem egyik meghatározó élménye volt.

A három hónapos utazás, szinte minden részlete előttem van a mai napig. Óriási hatást gyakoroltak rám a kint látottak. Az emberek viselkedése, a kultúra és a hagyományok, a fantaszikus gazdasági fejlettség – mindennap egy kész felfedezés volt Japánban, amivel nem lehetett betelni. A lenyűgöző tájakat pedig még nem is említettem!
A Magyarországon uralkodó légkör után – sárdobálás és politika folyt a csapból is – a felkelő nap országát nézve, minden lehetségesnek tűnt. Mint az egység és a siker szimbóluma, úgy magasodott ki előttem Japán.

A KIOTÓI NYELVAKADÉMIA

Tanulmányaim és a nagyszerű utazási élményeim után, nem maradhatott más választás számomra, mint hogy odakint próbáljak szerencsét. A főiskola elvégzése után Kiotóban, a Nemzetközi Akadémia nevű japán nyelviskolába iratkoztam be, ahol igencsak intenzív tanulás vette kezdetét. 

Az órákra járás mellett két helyen is dolgoztam. Nehézségek, kaland és kanji tanulás – egy napot nem unatkoztam. Erőfeszítéseim végül gyümölcsöt hoztak. Sikeresen levizsgáztam japán nyelvből felsőfokra (2kyu), sőt még egy szerződéses állást is kaptam.

KARRIER

Ha valaki nekem azt mondta volna, hogy én huszonévesen Japánból fogok használt autókat Afrikába és a Karib-szigetekre exportálni, akkor biztosan jót nevettem volna. Pedig pontosan ez történt. Az első munkahelyem egy autó-export cég volt Japánban, ahol mint értékesítő dolgoztam. Olyan országokért feleltem, mint Zimbabwe, Uganda vagy éppen a Bahamák szigete.

Egy évvel később munkahelyet váltottam és Japán egyik legnagyobb, nyugati porcelán importőréhez szegődtem, ahol ismét egy új világba csöppentem. A luxus árucikkekre szakosodott vállalat – ami a nemzetközi kereskedelem elit kategóriáját képviselte – rendkívüli leckéket tartogatott számomra. Nemcsak japán gazdasági erejét és üzleti világát ismerhettem meg, de szemtanúja lehettem az emberek elképesztő munkabírásának és a munkáltatójuk iránt érzett lojalitásuknak.

A képen a vezérigazgató Tsuji Noboru, akire üzleti mentoromként tekintettem. Életem egyik meghatározó karaktere volt.

HARCMŰVÉSZETEK

A harcművészetek (japánul: budo) mindig is központi szerepet játszottak az életemben. Emiatt kerültem kapcsolatba a japán kultúrával is, ez indított el az „úton”. Kezdtem az Aikidóval, majd folytattam a koreai Taekwondóval, miközben kipróbáltam magamat szinte mindenhol: Karate, Kendo, Ju-jutsu.

Japánban költözésem után a Judot választottam. Egy igazán autentikus környezetben, nagyszerű mesterektől tanulhatok, amiért nagyon szerencsésnek érzem magam. Felejthetetlen élmény volt számomra az is, amikor a Kiotói Harcművészeti Csarnokban vizsgázhattam le fekete övre. Talán az első magyar ember vagyok, aki itt szerezte meg a fokozatát.

KÜLDETÉSEM: JAPÁN

2017-ben végül saját kereskedelmi vállalkozást hoztam létre, Európából importáltam luxus bőrárucikkeket Japánba. Hamar rájöttem azonban, hogy pusztán „kereskedni” kevés lesz számomra és nem szeretném eltékozolni japános ismereteimet.

Nagy lelkierő és hosszas tervezés után úgy döntöttem, hogy létrehozom a Japánnal kapcsolatos szolgáltatásaimat, kifejezetten a magyarok számára. Semmi nem volt garantálva. Miután azonban belevágtam a projektbe és csakhamar megjelentek az első vendégeim, rájöttem, hogy életem egyik legjobb döntését hoztam meg. 

Végre azt kínálom, amiért magam is lelkesedek, miközben az emberek hasznára is vagyok. Végre elmesélhetem a történeteimet és megírhatom a tapasztalataimat, végre saját anyanyelvemen magyarázhatom el a kiutazóknak Japán rejtelmes titkait.

KOKORO

Első könyvem, amely a KOKORO címet kapta sokáig csak digitálisan, ekönyv formátumban volt elérhető. 2021 év végén azonban végre megjelenhetett nyomtatott kiadásban. Három fejezettel bővítve, egy átdolgozott változatot vehetnek kezükbe az olvasók. Kizárólag a webáruházunkban kapható.

Részletek a gombra kattintva!