Barion Pixel

Mikor utazhatunk már Japánba?


Kapom meg a kérdést, kedves olvasóimtól, követőimtől. – Péter, mikor lehet már Japánba utazni? Hogy állnak a dolgok Nálatok? – írtok sokan, amire nehezen tudok én is válaszolni. Nem véletlen, hogy nem posztolok rendszeresen a témával kapcsolatban, hiszen állandóan változnak a hírek, SEMMIT NEM LEHET PONTOSAN ELŐRE TUDNI. Nincsenek kézzel fogható információk, csak tervek.

Japán nagyon óvatos (mint, mindig midenben) és egyenlőre maximálisan le van kötve a saját belföldi problémáival. Hatalmas erőket fektet a belföldi turizmus fellendítésébe, helyreállításába (ez a Go to Travel kampány), amire 100 milliárdokat költ, a csapból is ez folyik jelenleg. A külföldi turisták sorsa, hogy legyen, mint legyen, még elvétve sem nagyon szerepel a hírekben.

Megírtam már az előző cikkben is, hogy Japán a bezárkózás nagy mestere volt mindig is, és mivel gazdag ország, (az embereknek van pénze és szeretik is költeni) így láthatóan ezzel az állapottal megelégednek egy darabig. Japán nem az az ország, ami tönkre megy ha nem jönnek ide a turisták. Pláne most, hogy ők sem utaznak máshova és „bent” költik a pénzt.

A másik hatalmas ok, amiért félresöprik a külföldi turizmus helyzetét – és ezt a nagy világ már kevésbé ismeri – az az, hogy a japánok a biztonságot mindennél fontosabbnak tartják és elszörnyedve nézik a járvány mutatóit. Azok a napi megbetegedési számok, amiket Amerika és a fejlett európai országok is mutatnak, tőlük nézve érthetetlen, szinte misztikusnak tűnnek. – Hogyan is engedhetnének be olyan embereket, akik a saját országukban sem tudnak rendet tenni? – keményen hangzik, de én úgy gondolom – nem kimondottan – ez is közre játszik a késleltetésekben.

A harmadik ok – amit szinén kihagynak a külföldiek által írt, megmondó blogok és csoportok – az pedig az amerikai elnökválasztás. Japánban a Go to Travel kampány után a következő téma, ami a csapból is folyik, az az amerikai elnökválasztás. Nem véletlen ez, hiszen Japán óriási mértékben függ Amerikától, politikailag és gazdaságilag egyaránt, nem beszélve az észak-koreai fenyegetettségről. S mivel az elnökválasztás – ha nem Trump nyeri – komoly fordulatokat hozhat, ebben az évben ez sokkal fontosabb Japán számára, mint például, hogy mikor is fogadja a külföldről beutazókat.
Azt pedig már hozzá se számolom, hogy Japán miniszterelnöke is lecserélődött az utóbbi időben, ami csak tovább csavart a helyzeten.

A konklúzió, amit mondani szeretnék, hogy nincsenek borítékolható információk jelenleg. Ebben az évben szerintem nem kapunk igazi választ. Várnunk kell még egy kicsit, hogyan alakul a helyzet a világban és Japánban. Aki jövő tavasszal szeretne kiutazni, annak azt javasolnám, hogy várjon egy kicsit. Ne vesse el az ötletet, de ne rágódjon a témán. Ne böngésszen túl sokat, mert csak fel-le fog járni a gyomra. Gyorsan változnak a hírek és sok esetben nem lehet velük számolni. Egyenlőre csak figyeljük az eseményeket és január környékén térjünk vissza rá. Ez a legbölcsebb, amit tehetünk.

Boritókép forrás

közéletutazás