Barion Pixel

Megrendezi Japán jövőre az olimpiát!


Sőt, a beutazással kapcsolatos első lazítások is életbe léptek!

– Bármi is történjen, megrendezzük jövőre az olimpiát! – jelentette ki Yoshiro Mori a szervezőbizottság elnöke, nem kis port kavarva, az amúgy sem langyos japán közéletben. – A-tól Z-ig mindent számításba veszünk, hogy akármi is történjen, attól még megrendezésre kerüljenek az ötkarikás játékok – hangoztatta meglehetős önbizalommal mondandóját Mori-san, ami miatt sokan bírálni is kezdték a sportelnököt.

Nem véletlen, hogy vegyes fogadtatás övezte a kijelentést, hiszen két hónappal ezelőtt még arról esett szó Japánban, hogy amennyiben a vírust nem sikerül az egész világban megfékezni, úgy az olmpiát is kénytelenek lesznek elhalasztani.
Napjainkban azonban a döntések és korlátozások úgy tűnik gyorsan születnek és a világjárvány terjedése, valamint enyhülése, mintha bármit képes lenne átírni pillanatok alatt.
Japán erőteljes kijelentést most arra alapozza, hogy több nagyobb sportrendezvényt is sikerült gond nélkül lebonyolítani a világban, így az olimpia sem okozhat gondot.

– Mindenképpen megrendezzük az olimpiát, akkor is ha nem lesz vakcina. Megváltozott mindennapjainkban egy ilyen globális rendezvény sikeres lebonyolítása példaértékű lenne. Szeretném ha az emberiség hagyatékául szolgálna – közölte Mori-san.

A japán oldal álláspontjával a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach is mélységesen egyetérteni látszik, aki szintén arra hivatkozott, hogy az utóbbi időben több, sikeresen lebonyolított sportrendezvény is azt igazolja, hogy a 2021-es nyári olimpiát és paralimpiát is véghez lehet vinni.

Enyhülő beutazás

Október elsejétől, a japán kormány – élén a vadonatúj miniszterelnökkel Sugával – megkezdte az első, igazán komoly enyhítéseket az országba való beutazással kapcsolatban.

Szigetországként Japánnak soha nem esett nehezére a bezárkózás. Kétezer éves történelmünket tekintve durván 1850 évig voltak elzárkózva a világtól, így meglehetősen rutinosak mondhatják magukat a külföldi kultúrák távoltartásában.
A koronavírus berobbanása azonban mintha újból felidézte volna a bennük a szunnyadó nacionalizmust, pillanatok alatt elfelejtették a modern időket és globalista irányelveket. Senkit nem engedünk be és senkit nem engedünk vissza, aki nem japán – szólt leegyszerűsítve a szigetország álláspontja hirtelen, mintha csak a feudalista bakufu idők tértek volna vissza.
Ezzel a lépéssel Japán nem kis nemzetközi felháborodást váltott ki, hiszen még azoknak a külföldieknek a visszautazása is falba ütközött, akik letelepedési engedéllyel, vízummal rendelkeztek, ne adj Isten már évek óta a helyi társadalom szerves tagját képezték, városi adót és nyugdíjat fizettek, sokaknak pedig a családja is Japánban volt található…
Hosszú hónapoknak kellett eltelni, hogy legalább az előbb említett kint élő külföldiekre vonatkozó beutazási tilalmakat enyhítsék valamelyest. De arra, hogy igazi változások menjenek végbe, egészen ezidág várnunk kellett. Több, mint egy fél évet.

Suga miniszterelnök végre megtette az első lépést, és a mai naptól, azaz október elsejétől életbe léptetett bizonyos enyhítéseket, a beutazással kapcsolatban. Üzletemberek, ösztöndíjas diákok, orvosi szakemberek, művészek és sportolók – ha feltételek mellett is – de beléphetnek az országba.
Habár a turizmust ezek az enyhítések még maximálisan figyelmen kívül hagyják, legalább történt valami. Ez pedig valószínűsíti azt a folyamatot, ami további lépéseket fog magával hozni, és bizakodóak lehetünk a közeljövőt illetően.
Hiszen, ahogy Suga úr is elmondta a sajtó tájékoztatón, a gazdaság folyamatosan nyeli a hatalmas károkat és ezt nem lehet a végtelenségig csinálni, nem beszélve arról, hogy amennyiben valóban olimpiát akar rendezni Japán jövőre, arra fel is kell készülni. Már pedig nagyon akarnak, ahogy azt a Mori-san is bejelentette.

A változás szele

Ha egyenlőre tehát még nincs is kimondva, a történések nagyon azt sugallják, hogy a szigetország mostantól komoly lépéseket tervez a külföldiek beengedésévek kapcsolatban, máskülönben nem lesz képes kontroll alatt tartani az olimpiát, mi több, el fogja veszíteni népszerűségét. (Japán az elmúlt évtizedben nagyon tudatosan építette az imázsát és rengeteg pénzt költött a külföldi turisták bevonzására).

Még ha erős feltételekkel is (jelenleg például naponta maximum 1,000 embert engednek be az országba) de hamarosan lazításokat kell felmutatnia Japánnak a külföldi turistákkal szemben is. A kérdés csak az, hogy mikor meri ezt meglépni.

Én hajlanék arra, hogy a jövő évtől kezdve Japán fokozatosan meg fogja tenni az első lépéseket erre vonatkozóan is, hogy legyen ideje tanulni az esetleges bakikból, az olimpiáig. A szezonnak kevésbé számító téli időszak (január-február), erre kitűnő lenne, hiszen így maradna idő a cseresznyevirágásra is felkészülni, amit nem hinném, hogy még egyszer ki szeretnének hagyni, mert az hatalmas érvágás lenne az amúgy is gyenge lábakon álló turizmusra.

Akárhogyan is számolunk, ha az olimpia nyáron kerül megrendezésre, akkor legkésőbb tavasz környékén Japánnak ténylegesen lépnie kell, máskülönben nem marad elég ideje arra, hogy berendezkedjen a külföldiek nagy számban való befogadására, még akkor sem ha nézők nélkül rendezi meg az ötkarikás játékokat.

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesítesítést kapni a legújabb írásokról, akkor iratkozz fel a levelezőlistánkra! Kattints az alábbi linkre és gördülj a lap aljára!

Ugrás a blogra

közéletutazás