Barion Pixel

Több mint 60 millió embert oltottak be Japánban


Több mint 60 millió ember kapta meg az oltást Japánban. A koronavírus elleni védőoltás beadásában óriási lemaradást mutató Japán, hirtelen szép csendben úgy belehúzott az elmúlt 2-3 hónapban, hogy a lakosság (126 millió ember) több mint fele, most már beoltottnak számít, azaz megkapta a második védőoltását is. Ezzel Japán utolérte a nagyhatalmak között Amerikát, ahol hasonlóan, valamivel 50% felett mozog az átoltottság.

A képen látható úriembernek nem kis szerepe volt a történtekben. Kono Taro (ejtsd: Kóno Taró) a jelenlegi adminisztratív és szabályozási reformért felelős miniszter (aki egyben a vakcinügyi miniszter szerepét is betölti most) miután átküzdötte magát országa merev szabályozási és bürokratikus rendszerén, az asztalra csapott: “Napi egy milliót embert fogunk beoltani! ” – mondta és megközelítően sikerült is ezt a nem mindennapi teljesítményt betartani…

Japán új miniszterelnöke?!

Kono egyre népszerűbb saját pártján belül is (Liberális Demokrata Párt), az utóbbi időben pedig a média és az emberek is elkezdtek rá felfigyelni. Az egyik nemrégiben megjelenő hetilap csak úgy írt róla, mint “Kono, az új miniszterelnök születése”.
Mert, hogy jönnek a választások Japánban is, egészen pontosan szeptember 29-én. S mivel a jelenlegi miniszterelnök Suga-san teljes kudarc (egy éve vette át a kormányzást miután Abe Shinzo egészségügyi okok miatt lemondott), ő maga már be is jelentette, köszöni szépen, de nem kíván indulni a választásokon. Erre hirtelen itt termett Kono-san. Jobban mondva mindig is itt volt, de talán nem ennyire az előtérben. Most azonban, ezekben a vészterhes időkben, mintha ráfordult volna a reflektorfény.

Végre itt egy ember, aki határozottan tudja megválaszolni a kérdéseket , azonnal cselekszik, közérthetően kommunikál és érti a világ nyelvét (Twitteren, 2,4 millióan követik, köztük sok fiatal).

Az 55 éves politikus nem mellesleg kitűnően beszél angolul, külügyminiszterként dolgozott az előző elnök Abe Shinzo vezetése alatt, és rendkívül jó nemzetközi tapasztalatokkal bír. Ezenfelül Kono különösen jó kapcsolatokat ápol Amerikában – ami megint óriási előny Japán külpolitikai szempontjából nézve – sőt, állítólag a pénzügyi elit köreiben is (bankok, Wall Street) igencsak jó a megítélése. A pletykák szerint amennyiben ő nyerne, nagy az esély az amerikai nagybefektetők bevonzására, ami további gazdasági fellendülést is okozhatna a szigetországban.

Az biztos, hogy a vezetés változására kiéhezett Japánban, amint bejelentette a jelenlegi miniszterelnök Suga, hogy nem indul az elkövetkező választásokon, abban a pillanatban 31 éve nem látott magasságba ugrott a Tokiói Értéktőzsde (Nikkei 225) indexe. Az elemzők azt jósolják, hogy amennyiben Kono fogja megnyeri a választásokat, még ennél magasabbra is emelkedhetnek a számok…

Kilenc nap és kiderül, igazak voltak-e a jóslatok.

kép forrása: asia.nikkei.com

közélet