Barion Pixel

Beutazás Japánba – változások 2022 szeptemberétől!


A Japán Kormány bejelentette a napokban, hogy 2022 szeptember hetedikétől újabb enyhítések lépnek életbe a külföldi turisták beutazásával kapcsolatban.

Az alábbi információkat nem valamelyik hírportálról szedtem, hanem közvetlenül felhívtam Japánban az Országos Utazási Ügynökséget (Japan Travel Agency) és pontról pontra erősítettem meg velük a feltételeket. A változtatások viszont még annyira frissek, hogy az előbb említett szervezetnek az oldalán is csak japánul van fent a magyarázat, angolul még nem sikerült frissíteniük.

A legfontosabb tudnivalók és feltételek:

● UTAZÁSI IRODA SZÜKSÉGES

A legfontosabb alapfeltétele a turistaként való beutazásnak, hogy a repülőjegyet és szállásokat továbbra is utazási irodán keresztül kell foglalni. (Nem lehet tehát szabadon repjegyet illetve hotelt foglalni! Jobban mondva lehet, csak nem engednek be vele) Viszont a beutazás után már szabad a program, nincs az utazás iroda által kirendelt idegenvezető, nincs előre meghatározott útvonal és nincs előírva kötelező kis csoportos beutazás sem. Elvileg akár egyedül is lehet jönni.

● VÉDŐOLTÁS VAGY PCR TESZT

További könnyítés, hogy akinek három védőoltása van a koronavíus ellen, annak nem kell PCR tesztet hoznia a belépéshez (A Japánban elfogadott vakcinák a Pfizer vagy a Moderna). Sőt, mostantól azok számára is lehetséges a beutazás, akik nincsenek beoltva, nekik viszont kötelező bemutatni egy 72 órán belül készült negatív PCR tesztet!

● KÉRVÉNYEZÉS A NAGYKÖVETSÉGEN

Fel kell venni tovább a kapcsolatot a Japán Nagykövetséggel és kérvényezni a beutazást. Valószínűleg ki kell tölteni néhány papírt, esetleg online regisztrálni – ezzel kapcsolatos pontos részleteket egyelőre nem tudtak mondani. Erre az ügyintézésre már csak azért is szükség lehet, mert a naponta beutazó külföldi turisták száma maximum 50,000 főre van korlátozva. (Ezidáig ez a szám 20,000 főt jelentett, így ezen a téren is továbblazított Japán.)

● ”GUIDELINE”

Vannak továbbá olyan kérések, irányelvek a külföldi turisták irányába, amelyek betartásának az együttműködésre buzdít Japán. Ilyen például a maszkiveselés vagy a kézfertőtlenítő használata az előírt helyeken, a távolságtartás, szellőztetés stb. Semmi olyan kérés, ami meggátolná az elszánt turistákat 🙂

Aki a közeljövőben szeretne kiutazni, annak azt tudnám tanácsolni, hogy érdeklődjön az olyan utazási irodáknál, amelyek kapcsolatban állnak Japánnal és tudnak segíteni a repülőjegy/szállás foglalásban. Mindenképpen fel kell venni a kapcsolatot a nagykövetséggel is, amit célszerű minél hamarabb megtenni. Egyfelől tisztában lenni a procedúrával, másfelől pedig mivel korlátozva van a naponta belépő turisták száma, valószínű minden országból megindulnak a foglalások.

Jómagam továbbra is vállalok idegenvezetést Japánban 🙂 Ezzel kapcsolatban az alábbi email címen lehet elérni:

info@soltesz-japan.com

japán kultúra