Barion Pixel

Időutazás a Yasaka Pagodában


Mintha egy régész bőrébe bújna az ember. Valahogy ilyen érzésem volt, amikor az egyik idegenvezetés során bejutottunk a legendás Yasaka Pagoda belsejébe. A 46 méteres, öt emeletes pagoda Kiotó egyik szimbólumaként ismert, gyakran lehet látni tornyát a legkülönfélébb oldalakon, blogokon és fényképeken.Bejutni viszont már annál nagyobb kaland, hiszen csak ritkán tartják nyitva. Bevett szokás ez Japánban, rengeteg „kinccsel” csak akkor találkozhat valaki, ha a jó sors is úgy akarja és pont akkor jár arra, amikor nyitva állnak a kapuk… 

Az érdekes azonban, hogy sokszor még ennek ellenére is elmennek az emberek a lehetőségek mellett (nemcsak a külföldiek, de a japánok is). Talán azért mert itt csönd volt? Nem tudom, de arra emlékszem, hogy amikor ezek a képek készültek, akkor 5 perc távolságra a pagodától hömpölygött a nép egymás lábát taposva…

A Yasaka Pagodát először 589-ban hozták létre, sajnos azonban háromszor is leégett az idők folyamán. A jelenlegi épületet 1440-ben építette újra Ashikaga Yoshinori sógun.
Így hát különös nyugalom és csend fogadott minket ebben az elképesztő, régről fennmaradt épületben. A megkopott, itt-ott eltört és megsérült több száz éves buddha szobrok mindig meg tudják tenni a hatásukat, pláne amikor ennyire közel, karnyújtásnyira vannak, mindenféle védőüveg, vagy korlát nélkül. De bármerre is néztünk a pagoda belsejében mindenből áradt a történelem. Csak úgy meséltek a mostanra már megfakult, de valamikor színekben pompázó falak, a rájuk festett buddhista freskók, és a hatalmas faoszlopok, anélkül, hogy egy szót is szóltak volna.
Valóban egy letűnt világban találtuk magunkat.
Mintha egy régész bőrébe bújna az ember.
A pagoda belsejében több életnagyságú Buddha szobor is fogadja a látogatót.
Minden négyzetméteren érezni lehet a történelmet…
Dezsővel a torony belsejében, akivel együtt volt szerencsénk megnézni ezt a csodát. Érdekesség, hogy a Pagoda meglehetősen szűk, mindössze 6,4 négyzetméter.
Erzsi, Dezső felesége Kiotó régi városrészében, háttérben a Yasada Pagoda tornyával. 
Hömpölygő tömeg a Higashiyama hegy lejtőjén. Néhány perc sétára a pagodától. 

Ha tetszett ez a bejegyzés, szívesen ajánlom számodra a könyvemet, amiben szó esik hasonló élményekről, témákról is. „Hosszú távon gondolkodni”, „Életben tartani a hagyományokat” – ezek a fejezetek különösen érdekes lehetnek számodra.

japán kultúra