Barion Pixel

Szinte biztos, hogy Japán megrendezi az olimpiát


Nagyon nagy bajnak kellene ahhoz történnie, hogy Japán ne rendezze meg végül a 2021-es Tokiói Olimpiát. Szinte minden jel arra utal, hogy így, vagy úgy, de meg lesznek tartva az ötkarikás játékok. Az első rendkívüli nyomós érv amivel kezdenünk kell, az a szervezőbizottság elnökének újraválasztásának esete. A néhány héttel ezelőtt botrányba keveredett Mori Yoshihiro helyébe, egy volt élsportoló, hétszeres olimpikon hölgy lépett, bizonyos Hashimoto Seiko. Első hallásra talán ez nem hallatszik akkora eseménynek, de ha ismerjük a mögötte lejátszódó folyamatokat, akkor annál inkább.

A 83 éves Mori Yoshihiro lemondása egy elképesztő fordulat volt az olimpiát és Japánt illetően, mivel egy rendkívül befolyással bíró, volt államférfiról beszélünk, aki 2000-ben még a miniszterelnöki pozíciót is betöltötte.

A botrány és ami mögötte van

Mori Yoshihiro bejelenti lemondását Tokióban.
Forrás

“A nők túl sokáig öltöznek. A nők annyit beszélnek, hogy elhúzódik miattuk a megbeszélés” – hangzottak el Mori szájából azok a mondatok, amelyek végül a bukását okozták. Az erősen férfiközpontú, régi japán társdalomban nevelkedett Mori-san, valószínű álmában sem gondolta volna, hogy 83 évesen szexistának fogja bélyegezni a világ, ami egy szempillantás alatt véget vet majd karrierjének, ráadásul meglehetősen csúfosan. Mire észbe kapott azonban már túl késő volt.

Hiába kért nyilvánosan is bocsánatot az egykori politikus, ezzel sem a belföldi, sem a külföldi érdekek nem elégedtek meg és akkora nyomás nehezedett rá, valamint a Nemzetközi Olimpia Biztottságra (a szponzorok bedobták a felvetést, hogy kihátrálnak ha nem mond le), hogy végül kénytelen volt elhagyni a vezetői széket.
Egy jóbarátja elmondása szerint, másnap Morinak patakokban folyt a könnye otthonában.

Mori-san épp beszédet tart.

Mielőtt azonban a botrány megtörtént volna, az a pletyka terjengett Japánban, hogy ha nincs Mori, akkor nincs olimpia sem és nagy valószínűséggel lefújták volna a gigantikus rendezvényt a világjárvány miatt. Mori hite, pozítiv beállítottsága és a rendkívül erős politikai befolyása kellett ahhoz, hogy ne vessék el végül a terveket…

Éppen ezért, az a fordulat, hogy a kulcsember lemondása sem rendíti meg az olimpiai terveket, sőt azonnal új bizottsági elnököt választ Japán a hátramaradt néhány hónap erejéig, egyértelműen azt mutatja, hogy nincs visszaút. Az olimpia nem maradhat el.

Ha Japán ugyanis a visszalépést fontolgatta volna, akkor Mori bukásánál erre tökéletesebb alkalom nem kínálkozhatott volna. De pont az ellenkezője történt. Új elnököt választottak, nemrégiben sok-sok milliárddal megnövelték a költségvetési keretet, március 25-én megkezdik az olimpiai fáklya hordozását és jelenleg azon folyik a tanácskozás, legyenek-e nézők, vagy sem.

Hashimoto Seiko (ejtsd: Hasimoto Szeikó), a 2021-es Tokiói Olimpia szervezőbizottságának újonnan megválasztott elnöke.
Forrás

Külföldi szurkolókkal, japánokkal, vagy üresen?

Na végre! Kiáltottam fel néhány napja a japán tévét nézve. Végre előrelépés történt és arról beszéltek az egyik hírműsorban, hogy nézőkkel vagy nézők nélkül lesz-e megtartva az olimpia, illetve, hogy mikor jöhetnének a külföldiek. Hihetetlen, de Japán még elvétve sem hozta eddig szóba a külföldi turisták beutazását, annyira le van kötve a saját belföldi problémáival és annyira ügyesen lezárta a határait (egy éve nem lehet turistáknak beutazni, amit egyszer sem oldottak fel azóta), hogy még a nyakunkon lévő olimpia ellenére sem volt hajlandó semmit nyilvánosan közölni.
Jelenleg azonban három variáción gondolkodnak az olimpiát illetően. Egy, nézők nélkül rendezik meg; kettő, csak japán nézőkkel; három, külföldi nézők is jöhetnek.

Az mindenesetre biztos, hogy maszkban, távolságot betartva lehet majd csak szurkolni és ki lesznek hagyva a helyek a székek között. Külföldiek esetében minden bizonnyal szükség lesz PCR tesztekre, vagy az oltást igazoló dokumentumokra is, esetleg mindkettőre.

A második pontot, miszerint csak a japán szurkolóknak lenne kiváltsága megnézni a világ egyik legnagyobb sporteseményét, nehezen tudom elképzelni. Ha valami, akkor ez idézne csak elő igazi felháborodást nemzetközi szinten.

A mindent eldöntő kérdés

Mivel az olimpia megrendezése szinte biztosnak tűnik, már csak egyetlen kérdés maradt. Lesz-e nézőközönség vagy sem? Amennyiben igen, akkor a külföldi szurkolókat legkésőbb az olimpia előtt, június-július környékén be kell engedni. Ebből sajnos az is következik, hogy tavasszal szinte kizárt, hogy Japánba lehessen utazni.

Ha nézők nélkül rendezik meg, akkor üresen fognak tátongani a stadionok a versenyek alatt, ami túl nagy sikerélményt nem okoz a világnak és a rendezőknek – minden idők egyik legszomorúbb olimpiája lenne. A tét azonban ettől jóval hatalmasabb. Ha Japán nem engedi a szurkolókat és turistákat, akkor iszonyatos vesztegség éri a gazdaságot, hiszen töredéke sem jön vissza azokból a horribilis összegekből amit a megszervezésre költött, nem beszélve a szállodákról, éttermekről, üzletekről, akiket ez végre kiránthatna egy kicsit a vírus által okozott károkból. Nagyon sokan itt is a csőd szélén állnak és az olimpia lehetne az ultolsó mentőöv.

Az olimpiát jelképező karikák Tokióban.
Forrás

Ha viszont még is úgy döntetnek, hogy jöhetnek a szurkolók, akkor fenn áll a veszélye annak, hogy a vírus berobban, hiszen a játékok megtekintésén kívül a szélrózsa minden irányába utazni fognak a turisták, amit nehéz lesz kontrollálni. Ráadásul Japán a védőoltások megszervezésével is elkésett, alig hogy februárban elkezdte a vakcinák beadatását, így az átoltottság is alacsony szinten lesz még. Az emberek továbbá egyre jobban fáradnak a vírustól, Tokióban és környékén a korlátozásokat a napokban hosszabbították meg újból. Suga – az újonnan megválasztott miniszterelnök – sem örvend a legnagyobb népszerűségnek, a legtöbben elégedetlenek kifejezéstelen karakterével, rosszul megfogalmazott kijelentéseivel és a kormány víruskezelési stratégiájával. (Annak ellenére elégedetlenek a japánok, hogy fényévekkel jobban állnak a fertőzöttség és a halálozási arányokat tekintve például Európával szemben.)

Akármelyik utat is választja Japán, borzasztóan nehéz dolguk lesz a 2021-es Tokiói Olimpia megrendezését illetően. Arra a kérdésre pedig, hogy jöhetnek-e a külföldi turisták vagy sem, legkésőbb májusban választ kell adniuk…

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor iratkozz fel a levelezőlistánkra és értesülj mindig elsőként a legújabb írásokról! (A blog oldalon legörgetve találod)

japán kultúra