Barion Pixel

Koronavírus Japánban: tények (márc.12.)

Legutóbbi bejegyzésem óta (márc. 2) 10 nap telt el, amikor is a japán kormány rendkívüli intézledéseket rendelt el a koronavírus megfékezése miatt. Ennek részleteiről az alábbi linken lehet tájékozódni:
Koronavírus Japánban: tények

Az elmúlt tíz napban Japánban is folyamatosan regisztrálnak új megfertőződéseket, azonban közel sem uralkodnak olyan állapotok mint például most Európában. Japán továbbra is fogja a vírus tényleges elterjedését, robbanásszerű, vagy hirtelen több száz, ezer megbetegedés, nagy gócpontok kialakulása és pánik továbbra sincsen.
A pontos adatokat lefordítottam a Japán Egészségügyi Minisztérium oldaláról. Ezek a hivatalosan számok, március 11-ével bezárólag:

●Japánban 568-an fertőződtek meg koronavírussal. Ebből 504 ember lett beteg, 64-en tünetmentesek.
●A kórházakból távozottak száma összesen 118, ami az előző nappal összehasonlítva 16-al növekedett.
●12-en vesztették életüket.

Ezekhez az adatokhoz annyit fűznék hozzá hogy egy 120 millió fős országról beszélünk (Olaszországnak a kétszerese, Magyarországnak a tizenkétszerese) ahol az egy főre jutó népsűrűség rendkívül magas és – a kínai turisták miatt itt jelent meg a leghamarabb a vírus – ezért már 2 és fél hónapja küzdenek vele.

Továbbá ami szintén nagyon fontos a Magyarországból ideutazók számára hogy beutazási tilalom jelenleg csak két országgal szemben van: Kína és Dél-Korea.
Magyarországról gond nélkül lehet jelenleg Japánba utazni.

A hangulat most Japánban

Az óvintézkedések továbbra is nagyon erősen jelen vannak, szinte mindenki ügyel arra hogy maszkot hordjon a közlekedési eszközökön és a forgalmasabb helyeken, még az autókban is gyakran felveszik a japánok. Ezzel párhuzamosan ugyanúgy a kézmosásra és higiéniára is fokozottan figyelnek.

A kormány rendkívüli intézkedéseinek eredményeként tényleg mindenhol felfüggesztették, lemondták a rendezvényeket, nagyobb összejöveteleket, sporteseményeket, céges banketteket. Sok helyen a sportklubbok is rendkívüli szünetet rendeltek el (például nálunk a judo edzések is márciusban szünetelnek ) ténlyleg minimális esély adva a vírus elterjedésére.

A média itt is rengeteg foglalkozik a témával az utóbbi időben, de úgy tűnik nekem hogy az embereknek kezd most már kicsit elege lenni ebből. (Itt azért már 2 és fél hónapja ez a téma)

A japán gazdaság viszont óriási károkat szenved el, aminek egyik felét a belföldi problémák okozzák (vásárlói kedv csökkenése, céges rendezvények lemondása, sportmeccsek elmaradása) másik felét pedig a tömegturizmus hiánya, azon belül is az évente 15 millió kínai turistákra épített üzleti modellek felborulása (hotelek, diszkontok, plázák stb.)

Eltűnt a tömegturizmus, megjött a béke

Külföldi és japán turisták a Szent Víz Temploma bejáratához közelítve.

Szerencsére a turisták nem tűntek el teljesen Japánból, viszont a tömegturizmus egyértelműen kámforrá vált. Végre eltűntek a hatalmas 30-40 fős busszokkal megállás nélkül érkező turistacsoportok, akiknek a nyüzsgézse az elmúlt években egyre jobban elnyomta Japán hangulatos kis utcáit, meghitt szentélyeit és tájait. Végre nyugodtan meg lehet nézni a látnivalókat és végre a külföldi turisták közül is az értelmesebbje maradt.

Kiotó – ami az egyik legnépszerűbb város a turizmus szempontjából és ahonnan én is ezeket a sorokat írom – olyan most, mint amilyennek mindig is lennie kellene: meghitt, békés, tele gyönyörű látnivalókkal és sok-sok kimonós leánykával. Olyannak tűnik egy kicsit mintha a japánok végre visszakapták azt, ami eredetileg az övéké volt.

Aki csak tud az most utazzon ki Japánba, mert ilyen alkalom egy darabig biztos nem lesz a cseresznyevirágzás megnézésére.

Kiotó, Higashiyama. Fiatal japán lányok élvezik a tavaszi időt és a korai tavaszi szünetet.

Ha tud valakit aki Japánba utazik a közel jövőben akkor kérem küldje át neki ezt a linket, bizonyára hasznos lesz számára. Köszönöm.
https://soltesz-japan.com/koronavirus-japanban-tenyek-marc-12/

Feljegyzések Japánból

Ha már rátalált erre az oldalra, hadd ajánljak a figyelmébe egy kis olvasnivalót!