Barion Pixel

Több mint száz éven át tartó mély álomból ébredt fel a japán luxusvonat, ami sokkal inkább a filmek világára emlékezteti az embert, mintsem egy valódi közlekedési eszközre.

Az Aru Ressha névre hallgató luxusvonat története egészen 1906-ig nyúlik vissza, amikor a Japán déli szigetén működő vasúttársaság, a Kyushu Railway, egy nem mindennapi jármű megépítésére kérte fel, az egyik amerikai céget. (Ezekben az időkben Japán mindent elkövetett annak érdekében, hogy behozza lemaradását a modern nyugati világgal szemben.) A vonat azonban hiába készült el, végül mégsem tudott útjára indulni: a Kyushu Railway vállalatot államosították és a különleges járművel kapcsolatos terveket, egyszerűen elvetették. Sokáig úgy tűnt, a luxusvonat elveszik a történelem ködében…

A Nobutaro Hara makettje alapján megrajzolt ARU RESSHA vonat

Szerencsére azonban Japánt megáldotta a világ, egy szenvedélyes gyűjtővel. A tokiói születésű Nobutaro Hara, gyerekkora óta rajongott a vonatokért és élete során közel 6,000 makettet gyűjtött össze. A nem mindennapi kollekció úgy tűnik még arra is elég volt, hogy a vonatrajongó 2012-ben saját múzeumot nyisson Yokohamában, Hara Model Railway Museum néven. Hara úr elszántsága nem ismert határokat. Hét évet szánt az életéből arra, hogy megépítse az egykori luxusvonat tökéletes, méretarányos makett változatát, amelyet később a múzeumban is kiállított.
Ez a model szolgált végül inspirációként ahhoz, hogy a feledésbe merült álomvonattal kapcsolatos tervek újjáéledjenek és a JR Kyushu vasúttársaság, végül invesztáljon a járműbe. Az Aru Ressha luxusvonat tehát 2015-ben ténylegesen forgalomba lett helyezve és bárki utazhat rajta, aki hajlandó minimum 26,000 jent (kb. 78,000 forintot) kifizetni, a régi idők pompáját felidéző szerelvényen eltöltött, három óráért.

A sors szomorú iróniája, hogy a lelkes vonatgyűjtő, Hara úr – egy évvel mielőtt a vonat elkészült volna – 94 évesen korában elhunyt.

A hatás nem marad el

Hara úr mesterien összerakott makettjéből kiindulva, az Aru Ressha dizájn újraalkotását, bizonyos Mitooka Eiji vezette, akit a szakma egyik legjobbjaként tartanak számon. A Kyushu szigetén száguldó másik luxusvonatot, a Seven Stars-ot is, ő tervezte. (El tudjuk képzelni a Hét Csillagos néven száguldó vonat, milyen szintet képviselhet.) A stílusjegyek az Aru Ressha esetében is hasonló irányelveket követnek: elegancia, részletgazdagság, minőség és magával ragadó hangulat.

A képen az egyes kocsi lenyűgöző beltere látható.

A luxusvonat külső, romantikus megjelenését, az arabeszk dekor arany és fekete színvilágának köszönheti, míg a lélegzetelállító, belső építészeti munkálatok, Kyushu sziget legjobb mesterembereinek a munkáját dícséri. Az első kocsi belterét és mennyezetét, gyönyörűen kifaragott, világos juharfából készült burkolat díszíti, padlóját vaskos, perzsaszőnyeg borítja; a pazar berendezés hangulatát pedig a borostyán és szőlőmintás függönyök “színezik” tovább. A második kocsiba lépve ugyancsak lehengerlő atmoszféra fogadja az utasokat: elegáns, sötét árnyalatú diófából készült beltér és aprólékosan kifaragott, rácsozott mintás, fülkeajtók veszik körbe, a szerelvényen tartózkodókat.

Hölgyem, egy kis nassolnivalót?

Az Aru Ressha-ra jegyet váltók azonban nemcsak a különleges enteriőrben és a vadregényes tájakban lelhetik örömüket. A luxusvonatot másik nevén JR Kyushu Sweet Train-nek is nevezik, ami az útközben felszolgált, elsőrangú édességekre utal. A világszínvonalú ételek és desszertek, a nemzetközileg is elismert Narisawa Yoshihiro séf konyhájából kerülnek ki. (Apropó, Narisawa séf étterme Tokió egyik legelőkelőbb negyedében, Aoyamamában található, ahol egy teljes, szezonális ebédmenü jelenleg 33,000 jenbe – kb. 99,000 forintba – kerül.) A szerelvényeken könnyű, szezonális ételek (hús, hal, zöldségek) míves bentós dobozban kerülnek tálalásra, amelyet három különböző, ínycsiklandozó desszert követ.

Az luxusvonaton eltöltött élmény garantált – már csak a képeket nézegetve is – ebben egészen biztosak lehettünk.

A vonaton felszolgált bentós doboz és a háromfogásos desszert. 

Az Aru Resshaval kapcsolatos további részletekről (menetrend, jegyfoglalás, díjtáblázat) a vonat hivatalos weboldalán lehet tájékozódni: JR KYUSHU ARU RESSHA

Erre a LINKRE kattintva pedig betekintést nyerhettük a vonat belsejébe. Érdemes megnézni!

japán kultúrautazás