Barion Pixel

Egész Japán megdöbbent: lemondott a miniszterelnök


Néhány nappal ezelőtt közzétettem egy posztot arról, hogy a japán miniszterelnök már 147 napja dolgozik megszakítás nélkül, miközben az egészségi állapota csak folyamatosan romlik. Arról viszont, hogy ilyen mértékű a probléma és ennyire gyorsan fog távozni az elnöki székből, talán még a saját pártja sem nagyon számított. Az emberek pedig még kevésbé. Teljes a meglepődés egész Japánban.

Részlet a mai nap megjelent Nikkei újságból, Japán egyik legnagyobb napilapjából:

Abe Shinzo miniszterelnök augusztus 28.-án hivatalosan is bejelentette a lemondását, miután a hónap végén ismét kiújult a fekélyes vastagbélgyulladása. – Nem engedhetem meg, hogy az egészségi állapotom befolyásolja a politikai döntéseimet – magyarázta lemondásának okát a miniszterelnök. – Amint meg lesz az új jelölt, távozni fogok – tette hozzá.
A Liberális Demokrata Párt ígérete szerint, szeptember közepéig sor fog kerülni
a következő elnök megválasztására.

Abe Shinzo egészségi állapota július közepétől indult romlásnak és nem sokkal később, augusztus végén már arról számolt be a sajtó, hogy a miniszterelnök fekélyes vastagbélgyulladása ismét kiújulni látszik. Betegségének enyhítésére Abe folyamatosan gyógyszeres kezelésre szorul, amit nem lehet felfüggeszteni.
Az államfő augusztus 17-én és 24-én teljes körű kórházi kivizsgáláson esett keresztül a fővárosban, majd a saját elmondása szerint, a 24-én történő kivizsgálás eredményei után végleg eldöntötte: le fog mondani az elnöki posztjáról. – A koronavírusos megbetegedések száma csökkenő tendenciát mutat, az ellenintézkedések megtörténtek, időzítés szempontjából a váltást most kell véghez vinni – jelentette ki.

Abe Shinzo miniszterelnök nem először mondott le. Ugyancsak a fekélyes vakbélgyulladására hivatkozva, egyszer már 2007-ben is otthagyta az elnöki széket, ráadásul, akkor is szélsebesen. Döntését sokan bírálták ezután, mondván, hogy így próbálja a felelősséget másokra tolni.
Csakúgy mint akkor, most is hasonló helyzet állt elő a lemondását illetően, amire Abe maga is reagált:
– Politikai intézkedéseim befejezése nélkül kényszerülök lemondásra, ami miatt szívemből szólva szeretnék bocsánatot kérni, minden egyes polgárunktól. Megromlott egészségügyi állapotom következtében, nem tudom az országunk problémáit, ugyanazzal az önbizalommal kezelni, mint ezidáig, ebből pedig kénytelen voltam azt a következtetést levonni, hogy nem vagyok alkalmas továbbá a miniszterelnöki pozícióra.
Abe reagált az olyan súlyos problémákra és belügyekre, mint az Észak-Korea által elrabolt japán emberek hazajuttatása, az Oroszország és Japán közötti béke szerződés véglegesítése, vagy éppen az alkotmány megreformálása, ami nagy visszhangot keltett a politikai életben. – Rendkívül fájó számomra, hogy lemondásra kényszerülök, mielőtt véghez vihettem volna politikai célkitűzéseimet. Rövid időn belül Trump amerikai elnökkel is szervezni fogok egy telefonos megbeszélést, amelyben elmagyarázom a körülményeket.

A miniszterelnök lemondását követően rendkívüli gyűlést tartott a Liberális Demokrata Párt, amely során a tagok azonnal hozzákezdtek a választáshoz szükséges előkészületeket megtervezni. A leendő elnök megválasztásának pontos részleteit, szeptember elsején tervezik hivatalosan is közzétenni. A tervek szerint legkésőbb szeptember 15-ig, sor fog kerülni a miniszterelnök kiválasztására.

Kép forrása: asahi.com

közélet